NT 6/11 1889
NT 6/11 1889

kød og flæsk

Før køl og frys kneb det med opbevaring af fersk kød, især om sommeren. En nødløsning var lange koge- og stegetider.

Efter koleraen i København opfordrede en lov 1858 kommunerne til at udarbejde sundhedsvedtægter, der skulle administreres af lokale sundhedskommissioner. Kødkontrollen sorterede under sundhedskommissionen. 1898-1919 boede den i det tidl. sprøjtehus, Skomagerrækken 3, ca. 1920 - 1923/24 i den tidl. kaserne, Grønnegade 2, 1923/24 i det nye kvægtorv, Farimagsvej 8.

1889 klassificerede kødkontrollen med stempel kød og flæsk i 2 kvaliteter hvor den sekundære - og billigere - krævede ekstra lang kogetid.

ccccc
Axeltorv 1899, NæstvedBilleder 84,098
Østergade 4 ca. 1908
Østergade 4 ca. 1908, Christensen & Co., postkort, starbas.net N-B 12654
Axeltorv, NT 24/1 1920
Axeltorv, NT 24/1 1920

Fersk kød og flæsk blev udskåret, udstillet og solgt på åben gade. Det var helt lovligt. Men dengang som nu var der også brådne kar: Sydsj.s Soc.-Dem. 7/7 1899:

Svineri. Hesteslagter Olsens Fødevarer konfiskeres. Raadne Pølser og rottegnavet Flæsk ... Hesteslagter P. Olsen ... i Grønnegade [27].