Før køl og frys kneb det med opbevaring af fersk kød, især om sommeren. En nødløsning var lange koge- og stegetider.
Efter koleraen i København opfordrede en lov 1858 kommunerne til at udarbejde sundhedsvedtægter, der skulle administreres af lokale sundhedskommissioner. Kødkontrollen sorterede under sundhedskommissionen. 1898-1919 boede den i det tidl. sprøjtehus, Skomagerrækken 3, ca. 1920 - 1923/24 i den tidl. kaserne, Grønnegade 2, 1923/24 i det nye kvægtorv, Farimagsvej 8.
1889 klassificerede kødkontrollen med stempel kød og flæsk i 2 kvaliteter hvor den sekundære - og billigere - krævede ekstra lang kogetid.
Fersk kød og flæsk blev udskåret, udstillet og solgt på åben gade. Det var helt lovligt. Men dengang som nu var der også brådne kar: Sydsj.s Soc.-Dem. 7/7 1899:
Svineri. Hesteslagter Olsens Fødevarer konfiskeres. Raadne Pølser og rottegnavet Flæsk ... Hesteslagter P. Olsen ... i Grønnegade [27].