om Næstved historisk set

Se en forklaringHuse i Næstveds ikon eller logo: logo

Indholdet kan frit bruges på betingelse af tydelig kildeangivelse, 3.-parts-billeder på eget ansvar. Links er velkomne, også "dybe".

hvem

Peter Loumann, historiker, pensioneret lektor, amatørfotograf. Østergade 10 A, 1.th, 4700 Næstved, 42720067. Du kan også nå mig her.
facebook

til eftertanke

I det nye byggeri er der anvendt tarvelige materialer, der ikke patineres, men som forfalder [...] Husene er ikke bygget til at kunne holde, men til at bruges og smides væk. I denne dronnings tid er der ikke blevet bygget ret meget, som efterkommerne vil kunne være glade for eller stolte af at have arvet fra vor tid. Forklaringen har man til dels i en strøm af nye materialer. [...] Samtidig er det blevet et træk, som genfindes overalt, at håndværket er dårligt. [...] Det skyldes til dels, at der ikke er nogen, der vil betale for kvalitet, og dels, at der heller ikke er nogen, der har tålmodighed og som er vedholdende nok til at lære at udføre kvalitetsarbejde; men det skyldes også den ejendommelighed ved håndværkets natur, at det kun kan videreføres gennem praksis og derfor uddør med de materialer og processer, det er opbygget omkring.

Søren Mørch:
Den sidste Danmarkshistorie, 1996

.. arkitektur er en slags frossen historie ... alle bygninger i Danmark er i virkeligheden tilbygninger til det, der var i forvejen ... at vores oprindelig smukke land langsomt bliver grimmere, på trods af, at vi bliver rigere og rigere ..

Niels Vium
arkitekt, kgl. bygningsinspektør
Weekendavisen 23/12 2014